lauantai 20. helmikuuta 2016

Mitä ihmettä tehdä vanhoille kirjoille?


Surullinen näky. Olen miettinyt mitä ihmettä näille kirjoille tekisi. Jokainen vapaa paikka on täynnä. Ullakolta löytyy lisää. Useimmat luettukin useasti. En millään pysty heittämään roskiinkaan, kun olen vanhanajan ihminen eli kirja on ainutlaatuinen, arvokas. Harvassa paikassa otetaan lahjoituksenakaan vastaan.

Vuosia keräilin suomalaisten kirjoittajien kirjoja, vanhoja ja uusia. Onneksi tila tuli vastaan ja tässä kaaoksessa ollaan. Ensimmäisiä suomalaisia kirjoittajia löytyy ihan 1900-luvun alusta. Tosi mielenkiintoista tekstiä mm. tasa-arvoisesta elämästä.

Kerro idea miten pääsisin näistä eroon. Kommentoi ideasi. Valitsen kiinnostavimman ja pieni palkinto on luvassa.  Aikaa viikon verran tai enemmänkin.

Kiva nähdä ideoitanne ja toivotaan, että kirjakaaos saadaan järjestymään.13 kommenttia:

 1. Saman ongelman kanssa on täällä painittu =) Itse tein kukkapöydän ikkunan eteen kirjoista. Kaksi tasakorkeaa pinoa kirjoista, vähän liimaa väliin ja lauta päälle, toimii =) Samalla "teniikalla" voisi tehdä niistä kauneimmista selkämyksistä vaikka yöpöydän tai vaikka uuden kirjahyllyn tarvittaessa.=)
  Entisenä kirpparitätinä tiedän, että rakkausromaanit, käsityökirjat ja dekkarit m.m. kelpaa kierrätykseen joihinkin paikkoihin. Tietosankirjasarjat, lääkärikirjat, Valittujen Palojen kuukaudenkirjat y.m. sellaiset, niille ei oikeastaan ole muuta paikkaa kuin roskakatos. Nekin kannattaa jättää siististi tarjolle vähäksi aikaa, jos vaikka kiinnostuneita ottajia löytyisi.

  VastaaPoista
 2. No huh, kun on kirjoja, en oikein osaa sanoa, mitä noista tekisin, olen joskus nähnyt lampunjalan kirjoista tehdyn ja kaikenlaista askartelua, mutta en keksi muuta kuin vanhainkodit, sairaalat, lastenkodit, työväen opistot, erilaiset työpajat oletko niistä kysynyt ainakin osan voisi saada niihin ja tietysti kirppari.
  Kirjoja on kiva lukea ja omistaa, mutta sitten kun niistä pitää päästä eroon:(

  VastaaPoista
 3. Kierrätyskeskukset, hyväntekeväisyyskirpputorit, työpajat. Vanhat kellastuneet kirjanlehdet sopivat askarteluun, joten olisiko paikallisilla 4h-kerhoilla tarvetta muutamalle kirjalle. Samoin, jos kirjoissa on piirroskuvia, jotka sopivat korttien koristeeksi. Paksuja kiiltäväpintaisia sivuja ja kansia voisi käyttää akrylimaalauksiin. Jos sijoituspaikkaa ei löydy, niin kannet pois ja paperinkeräykseen.

  VastaaPoista
 4. Järjestää kotiinsa kirjojen jako tilaisuuden. :)Laittaa ilmoituksen someen sekä kauppojen ja toimistojen ilmotustauluille, että ihmiset saavat tietää, että ilmaisia kirjoja on jaossa.

  VastaaPoista
 5. Monesti etelänmatkoilla olen ottanut lukemista mukaan ja jättänyt kirjat hotellin lukunurkkaukseen seuraavien suomalaisten luettavaksi. Tori.fi ja Huuto.net ovat yrittämisen arvoisia, jos hinnat ovat kohdillaan.

  VastaaPoista
 6. Ei noista kaikista jaksa askarellakkaan, mutta lahjoita jonnekkin,esim. eri laitokset

  VastaaPoista
 7. Kokeile FB-kirppisryhmiä, palvelutaloja, sairaaloita ja vielä työttömien kahviloita.

  VastaaPoista
 8. Lukemattomia kirjoja vaan ei taida olla lukemattomia. SPR ainakin ottaa kirjoja vastaan. Sairaalat, vankilat, palvelutalot.

  VastaaPoista
 9. Tai jos kaipaa uusia näpertelyjä, kirjoista saisi korurasian, kranssin, enkelin...vaikka mitä =)

  VastaaPoista
 10. Säästä kauneimmat ja tee näistä kirja-askarteluja. Tylsimmät opukset kassiin ja jätä aina kulkeissasi kassillinen jonkin odotushuoneen aulaan.
  Monissa laitoksissa otetaan materiaalia vastaan, luettavaksi ja askarteluun.
  Suurimmista kirjoista saa lahjapakettiin paperia.
  Kesän tullen laita pöytä ulos ja kirjoja tarjolle.

  VastaaPoista
 11. Joskus vein divariin ja muutaman ropon sainkin. Siellähän voi olla ihan aarteitakin joita ei arvaakkaan. Joskus laitoin kukkaruukkuja pihaan kadun reunaan ja siihen lapun,' saa ottaa', kaikki lähti...

  VastaaPoista
 12. Oi ei, tiedän tunteen, olen myös kirjarakastaja! En voi enkä henno antaa mitään ohjetta, paitsi lisärakennus kotiisi kirjoja varten!

  VastaaPoista
 13. Mulla oli sama homma, tosin ehkä pienemmässä mittakaavassa. Vein kirjat kirkonkylällä olevalle kirpparille, ottivat mielellään vastaan ne. Annoin siis ilmaiseksi ja myyvät sitten siellä ne. En siis ottanut mitään niistä, mutta kun eihän niitä nyt takan sytykkeiksikään raaskinut laittaa ;) Kunhan pääsin eroon, se oli pääasia :)

  VastaaPoista