maanantai 2. heinäkuuta 2018

Janakkalan Barokki

Vannoutuneena Bachin ystävänä innostuin lähtemään Janakkalan kirkkoon barokkikonserttiin. JB Bach on seurannut mukanani aina lukiovuosista lähtien. Tai oikeastaan jo aiemminkin urkumusiikin muodossa, sillä tykkäsin istua kirkossa laulamassa virsiä, kun urut soi.

Janakkalan upea upea Pyhän Laurin kirkko on ilmeisesti käyttöönotettu jo 1520. Rakennuttaja oli Åke Tott.

Konsertin urkuristi unkarilainen Miklos Spányi oli maineensa veroinen ja todellinen Bach-tulkitsija. Hän sai urkuihin aidon bachilaisen hengen ja tunnelman. Spányi onkin erikoistunut barokkimusiikkiin ja hallitsee niin urut kuin cembalonkin. Häntä pidetään Euroopassa yhtenä parhaimmista Bach-osaajista. Niitä ei ole montaa.

Urut soivat upeasti ja tunnin istuessani hankalassa penkissä huomasin, etten ole liikahtanutkaan. Uppouduin täysin siemauksin tähän musiikkiin ja Bachiin. Kyllä oli niin mahtavaa, että laulelin kotimatkan itsekeksimiä resitatiivin pätkiä! 

(Kuvat lainasin konsertin esitteestä)

7 kommenttia:

 1. Oi, miten upea kokemus! Hienoa päästä kuulemaan ja vaikuttumaan upeasta esityksestä.
  Tuttu kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TeSa, kyllä oli niin sieluun asti menevä juttu. Harva soittaja pystyy luomaan tämmöisen tunnelman. Upea on kirkko historiansa kanssa.

   Poista
 2. Näyttää upealta Pyhän laurin kirkko. Meidän pikkukaupungissa on muuten Suomen suurimmat urut. Minä valtettavasti en voi mennä konsertteihin,kun mun kuulo on kuulolaitteitten varasta,niin musiikki ei kuulosta sellaiselle kuin kuvittelisin,että pitäisi.

  VastaaPoista
 3. Tuo Pyhän Laurin kirkko huokuu historiaa ja voisi kertoa satoja tarinoita matkan varrelta. Barokkimusiikin viehätys on siinä, että se ei ole liian raskasta, vaan jopa kevyttä ja iloista. En yhtään ihmettele, jos konsertin jälkeen jää toistelemaan resitatiiveja.

  VastaaPoista
 4. Varmasti upea konsertti ja Bachin tulkinta! Olen myös Bachin ystävä. Bachin musiikissa on aina onnellinen loppu ja se kantaa!

  VastaaPoista
 5. Mahtoi olla hieni kokemus, vaikken klassisesta musiikista juurikaan mitään ymmärrä.

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa hienolta. Tuota kirkkoa pitäisi käydä katsomassa.

  VastaaPoista