tiistai 21. toukokuuta 2013

Multapaini ohi

Aikaisemmin keräsin perennoita ja vanhoja kasveja. Kyllä niitä kertyikin liki 600 erilaista. Nykyään en tiedä montako on, mutta paljon on kadonnut. Tykkään tosi paljon puista. Niitä olen istuttanut n. 80 ja monet melko harvinaisia.

Nyt kun pari-kolme vuotta on mennyt laiskotellen, on puutarhatyöt moninkertaistuneet ja todella edestä löytyy minkä taakse jätti! Tuntuu, ettei työt lopu ikinä.

Mullat on kärrätty ja hikoiltu paikoilleen. Kymmenen kuutiota hävisi kuin itsestään. Kottikärrykin hajosi.

 
Valotolppakukkapenkki alkaa olla valmis. Heitin paljon vanhoja, ylikasvaneita kasveja pois ja korvasin uusilla. Kaikki minulle tärkeät, vanhat keräsin kivireunuksen viereen puolivarjoiseen paikkaan.
 
 
Tuo pää-parkani on niin muistamaton ja haluan seurata kasvien elämää, kirjoitin nimilaput uudelleen kasveihin. Joihinkin myös hankintavuoden.
 
 
Tämän allaskukkapenkin alla on entinen betoniallas ja päällänsä valtaisa multakuorma, mistä laitoin kuvia aiemmin. Kasveista ei juurikaan jäänyt jäljelle kuin muutamia, niitä tärkeitä. Vielä on istutus kesken ja olen jo ostanut paljon uusia.
 
 
Kun multahommat saatiin valmiiksi, laitoin kasvihuoneeseen kaikki pelargonit. Muutama on jo alkanut kukkiakin. Kyllä pelargoni on niin ihana kukka, ettei niitä koskaan ole tarpeeksi.
 
 
Ehdin istahtaa Itkukoivun varjoon ensimmäiselle aamukahville sen jälkeen, kun olin ajanut nurmikot myös ensimmäistä kertaa tänä keväänä. Ja mietin, jos ikinä seuraava puutarha minulla on, se ei ole 1000 neliötä isompi!
 
Niin ja käsitöitä ehdin sen verran, kun paikkasin työverkkarit!
 
 
 

9 kommenttia:

 1. No huh! mikä määrä kasveja! Kyllä niissä on ollut hoitamistakin!
  Nyt on iso työ tehty ja voi hyvillä mielin kattella kätensä töitä!

  VastaaPoista
 2. Ihanan näköinen pakkotyömaa. Sormeni syyhyävät.

  VastaaPoista
 3. Olet sinä tosiaan ahertanut ja saanut paljon aikaan.

  VastaaPoista
 4. Kesällä saa sitten nauttia kättensä töistä. Käy vähän kateeksi, kun itsellä ei ole kuin pienen pieni kukkapenkki, joka sekin on luvatta tehty vuokra-asunnon ikkunan alle :) Rappusille olenkin sitten kerännyt kukkaruukkuja, mutta jos olis kokonainen piha , voi että olis ihanaa, vaikka varmasti teettääkin töitä.

  VastaaPoista
 5. Osaan kuvitella, mikä homma moiden kaikkien perennojen ja puiden kanssa! On puutarhan hoito sentään ihanaa!

  VastaaPoista
 6. Mun on kyl ehdottomasti tultava/päästävä katteleen sun puitas. Mökökin niitä kehui. Meiltä kaadetaan loput 100 vuotiaat kuuset, ovat jo alhaalta lahoja ja hengenvaarallisia. Tykkään havuista. Olen istuttanut verivaahteran ja sitten semmoisen vaahteran, jonka lehtien reunat ovat valkoiset. Meillä kasvaa luontaisesti tammia, mutta jänikset syövät tammenalut joka talvi. Nyt tarvii laittaa talveksi suojat.

  VastaaPoista
 7. Laajenemisen tuskaa koen minäkin. Kun rakensimme viisi vuotta sitten, tarkoitus oli tehdä isolle, usean hehtaarin tontillemme vain pikkuruinen hoidettava piha. Mutta leviää kuin leipätaikina! Minäkin keräilen puita, mutta ne istutetaan hoidetun alueen ulkopuolelle. Valikoima on kyllä sinun kokoelmaasi verratuna aika pieni.

  VastaaPoista
 8. Sinulla on varmasti ihana puutarha livenä. Paljon työtäja aikaa ja sitä kait nyt sinulla on ;)

  VastaaPoista
 9. Hyvässä mallissa jo siis.

  Meilläkin jäi parikolme kesää vähillä ylläpito- ja raivaustöillä ja nyt on sitten ahkeroitu senkin edestä...alkaa jo olla paremmalla puolella täälläkin.

  VastaaPoista