perjantai 8. maaliskuuta 2019

Mystiikkaa pelargonien kasvatuksessa

Monesti olen kuullut puhuttavan kuunkierron vaikutuksesta kasvien kasvatuksessa, mutta yhtä monesti ohittanut aiheen vähän kuin menneen talven höpinänä. Kyllähän pelargonit kukkivat ja kasvoivat, vaikka ei tiedetty kuun asennosta yhtään mitään. Toisaalta vanhakansa oli viisas ja tiesivät paljon.

Pistäydyin tutulla puutarhalla, missä tuli puheeksi kuun vaikutukset kasveihin, kun valitin, että epätoivoiset yritykseni idättää ei onnistu. Kertoivat, että juuri nyt olisi suotuisa kuun hetki idättää ja kasvattaa pistokkaita. Toki tiesin, että Matin päivän tienoilla on paras pistokkaitten ottoaika, mutta että kuukin.

Yläkuun aikaan kuun voima suuntautuu ylöspäin ja nestevirtaus kasveissa voimistuu, alkaa paras kylvöaika (näin sanoo tarhuri.fi). Ja mieluiten aamulla, jolloin kuun vaikutus on voimakasta. Uusi kuu eli yläkuu alkoi eilen 7.3.19 ja heti aamulla kylvin pelargonin siemenet. 8.3.19 en ollut uskoa silmiäni!! Katso kuvaa, monet siemenet itivät yhdessä yössä!


Onko tämä kuunkierron taikaa vai sattumaa, en tiedä. Haluaisin uskoa, että kuu sen teki. 

Minulle uusi mysteeri on ollut myös pajun käyttö pistokkaitten juurruttamisessa. Ensin Strömsössä siitä kerrottiin ja lisää juttua on ollut kovasti puutarharyhmissä facebookissa. 

Tietysti kokeilemaan. Ja totta on, pakko uskoa. 
Laitoin pistokkaan pajunoksien kanssa veteen ja jo muutamassa päivässä pistokkaassa oli juuret. Selvästi nopeammin tuli kuin ilman pajua. Pajussa on aineita, mitkä liukenee veteen ja kiihdyttää juurtumista.

Tuosta kuunkierrosta olisi kiva kuulla kokemuksistanne. Toimiiko miten ja kuinka toimien?

HYVÄÄ NAISTEN PÄIVÄÄ!!