sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Sukkia ja pelargoneja

Tuli mieleeni otsikosta, että tohon voisi vielä lisätä pääsiäisnoitia, tipuja ja ulkoilua. Siinäpä näitä viimeaikaisia tapahtumia. Aloitetaan sukista.

Tein MM-hiihtoja katsoessani sydänsukat. Keräilin kuviomallia sieltä ja täältä, tulos tässä:


Pelargonirintamalla tapahtuu nyt oikein kunnolla. Sain siemeniä, epäonnistuin ja onnistuin. En tiennyt, että siemenet ei niin vaan idä. Mutta uusyritys sitten toikin tulosta. Vielä on monia, joista odotan jotain elonmerkkiä, mutta ehkä se jää toiveeksi. Saa nähdä.

Pelargonium Elongatum on ensimmäisiä onnistumisia. Villipelargoni, pienikasvuinen. Keltainen pieni kukka.

Elongatumin kuvan alla lainasin netistä. 


Seuraavaksi ensin murhe ja sitten ilmestyikin uustaimi, kun sain uudet siemenet. Pelargonium Vitifolium. Kotoisin Etelä-Afrikasta ja kasvaa isoksi. Lehdet lievästi karvaiset ja kukinto vaaleanpunaiset. Sain kuin sainkin edes yhden itämään:
Tosi kiinnostavaa nähdä jaksaako kasvaa aikuiseksi ja minkälainen hänestä tulee.

Onnistuin toistamiseen Pelargonium Reniforme x abrotanifoliumin idätyksessä, mutta ensimmäiset eivät jaksaneet kasvaa. Nyt kahdesta seuraavasta toivon, että kasvaisivat isoiksi. 
Tämä on miniatyyripelargoni, Kuka hyvin pieni vaaleanpunainen. Lehdet pieniä harmaanvihreitä.

Kaksi ylintä kuvaa lainasin netistä, italialaisen puutarhan sivuilta.

Tähtipelargonin siemeniä sain myöskin melkoisen kasan ja niiden kanssa onnistuin. En tiedä tarkempaa nimeä, mutta eiköhän kukka sitten aikanaan kerro lisää.

Kiinasta tilasin niitä "ilmaisia" siemeniä, joista maksetaan vain toimitus. Lähetetty Laosista ja matkaan kului liki 2kk. Kovien pakkasten aikaan lähetys (eli vähän postimerkkiä isompi paketti) ilmestyi postilaatikkooni. Olin varma, että nämä ei tule ikinä itämään. Väärässä olin!
Hyvin kaikki iti ja nopeasti, muutamassa päivässä. Mutta mitä mahtaa näistä tulla. Pitäisi olla meidän Mallorca-nimistä pelargonia muistuttava laji, mutta tuo kuva kertoo, että ei oikein näytä pelargoneilta. Ainakaan vielä.

Tietysti facebookin pelargoni-ryhmien innostus on tarttunut ja matkasin Saarelman puutarhalle Nummelle. Sieltä sain kauan kaipaamani Antseppä -pelargonin. Tämä ihastuttava kukka on puutarhalla ollut yli 20v ja omistaja Tommi Långström on voittanut upeasti kasvattamallaan Suomen kauneimman pelargonin tittelin jo kahdesti 2017 ja 2018. Valinnan tekee Suomen pelargoniyhdistys.

Kuva Suomen pelargoniyhdistyksen sivuilta ja kilpailusta 2018.
Alla sitten oma pistokkaani. Tavoitetta näyttää olevan!

Vielä yksi kuva Pelargoni Pelkosenniemestä. Sain tämän pistokkaana viime syksynä ja olen siitä todella iloinen. Lapin vanha laji. On löytynyt vuosia sitten juuri Pelkosenniemeltä. Kukka on moninkertainen vitivalkoinen. Kukintaa odottelen tänä vuonna.


Näitä vanhoja pelargoneja keräilen erityisesti. Niiden historia on usein tiedossa ja juuri se lisää keräilyn mielenkiintoisuutta.  Lisää suomalaisia vanhoja myöhemmin.

Loppuun vielä noitaprojektistani kuva. Viime vuonna valmistui tämä luudalla lentävä noita. 
Noitia on työvaiheessa ja ovat matkalla uusiin koteihin myöhemmin.