keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Kurkistus pelargoneihin

Tämä vuosi on ollut minulle hyvin epäonninen pelargonien kasvatuksessa. Keväällä innoissani vein pelargonit liian lämpöiseen aurinkoon ja kasvihuoneeseen. Siitä he eivät tykänneet ja sehän sitten näkyy kasvussa ja  myöhästyttää kukintaa.

Tänään siirsin kasvihuoneesta tukahduttavan kuumasta lähes kaikki kuistille. Toivottavasti on ilmavampi heille ja innostuvat kukkimaan.
Tässä viimeisin hankintani. Kuva on kukan omistajan julkaisema fb:n pelargoni-ryhmässä ja häneltä sain pistokkaan juurtumaan.  Kasvilla on tarina ja ikää n. 20 v. Tosi kaunis.

Yllä on Kyllikki. Kyllikki on lähtöisin Luumäeltä ja on 60-luvulta.

Yllä Great Bricett, nk. munankuoripelargoni, aloittelee kukintaansa.

Yllä Palikaisten kartano. Vanha laji, joka alkujaan nimellä Crystal Palace Gem.

Yllä tämän kevään ostos.

Yllä tuntematon vanha suomalainen. Ostin viime vuonna Pukin puutarhalta Perniöstä. Tosi kaunis yksinkertaisin kukin. Kuka sitten lienee ja mikä on tarinansa?
  
Kevään kylvöt onnistuivat ja eivät onnistuneet. Sain siemeniä alan superharrastajalta. Niistä iti monet ja monet ei.
Yksi ihmetyksistäni on miniatyyripelargoni. Täysikasvuisen korkeus n. 10cm. Vielä ei ole kukkinut, mutta hyvin lähti siemenestä kasvuun:

Alla: siemenistä ilmestyi tämmöiset kasvit. Tähtipelargoneja, mutta kukista ei mitään tietoa ja aika näyttää mitä sieltä ilmestyy.


Maustepurkista unikon siement iti todella hienosti ja kukkakin on ihan kaunis:

Luulen, että siemenkokeiluni on nyt kokeiltu ja keskityn vain näihin ihaniin vanhoihin suomalaisiin.

Viimeisin villitykseni on lehtikaktukset. Niitä olenkin kerännyt jo melkoisen joukon. 
Tässä yksi heistä:
Viikunaopuntia eli Fico d'India. Jo halkaisin yhden hedelmän ja sehän oli täynnä siemeniä. Pesin ja kylvin, mutta ei vielä ainakaan näkynyt itämistä.