tiistai 12. marraskuuta 2013

Kuusenkoristeita Lauschasta ja Böömistä

Suomen lasimuseossa esiteltiin ensimmäisen kerran v. 1987 lasisia joulukuusenkoristeita. Asuin itse tuolloin Norjassa, mutta jo v. 1991 palattuani kotimaisemiin ostin ensimmäisen saksalaisessa Lauschan lasikaupungissa puhalletun koristeen. Sen jälkeen niitä on kertynyt pieni kokoelma. Kerään lähinnä hahmoja en niinkään joulupalloja.

 
Lauschan suupuhalletut ja käsinmaalatut joulupallot ja koristeet ovat kuuluisia ja keräilijöiden suosiossa. Sanotaan, että kaupungissa lapsetkin puhaltavat lasia koristeiksi. Koristeita on valmistettu kaupungissa jo 1800-luvun puolivälissä. Sieltä monien historian vaiheiden jälkeen koristeet kulkeutuivat Amerikkaan ja sieltä maailman valloitus alkoi. Koristeita vietiin myös Böömiin nykyisen Tsekin alueellekin ja kaikkihan tuntee böömiläisen lasin.
 
 
Suomeen laskoristeet tulivat jo 1850-luvulla, mutta hyvin harvoilla oli niiden hankkimseen mahdollisuutta. Vasta 1930-lukuun tultaessa vähitellen lasikoristeet tulivat tutuiksi myös meillä.
Suomessa lasisten koristeiden valmistus alkoi 1950-luvulla.
 
 
 Alimmaisessa joulupukissa olen ihaillut noita silmiä. Vain käsin maalaten saa noin ilmeikkään.

 
Tämä ihana jääkarhu on ostettu v. 2002 ja se on ehdoton suosikkini.


 
 
 
Alla olevat ovat böömiläistä lasia Tsekeistä, tavallaan Lauschan jälkeläisiä.  Nämä koristeet ovat tämän vuotisesta museon näyttelystä. Mielestäni näillä ei ole samanlaista karismaa kuin Lauschan koristeilla.
 


 
Lasimuseolla on myyjäiset 23.11.13, jolloin böömiläisiä ja saksalaisia koristeita on mahdollisuus ostaa. Lauschan koristeita ei tänä vuonna ole myynnissä, mutta Lauschalla on myös nettikauppa nykyään.