Hämeenlinnan taidemuseossa ITE-taiteen 20 vuotis-juhlanäyttely.
Luovuus ja taide on jokaisen oikeus, sanoo ITE-taiteen etsinnät käynnistänyt Maaseudun Sivistysliiton kulttuuritoimenjohtaja Liisa Heikkilä- Palo.
Näyttelyyn on kerätty vain pieni osa eri taiteilijoita, mutta Sivistysliitto on kartoittanut laajasti eri tekijöitä ja heidän elämäänsä www.itenet.fi sivustoille. Myös matkailuvinkkejä paikkoihin, missä teoksiin voi tutustua.
Ehdoton suosikkini. Viljo Luokkasen mahtavat isot puuveistokset. Luokkanen minusta on tyypillisimpiä ITE-taiteilijoita, ensin päivätyö ja eläkkeelle jäätyä luovuus saa vallan ja taidetta syntyy.
Tunnetuimpia ITE-taiteilijoista lienee parikkalalainen Veijo Rönkkönen (k. 2010). Hänen n. 500 betoniveistosta on esillä hänen kotipuistossa. Tähän näyttelyyn hänestä oli vain kolme valokuvaa, mikä hieman hämmästytti vaatimattomuudella, onhan kyseessä mittavan tuotannon taiteilija.
Luulen, että soidinmetso on yksi kuvatuimpia ITE-taiteijoiden aiheista. Alla parikin Väinö Ojan puuveistosta.
Väinö Ojalta myös Eva. Huomaa upeat ripset!
Martti Hömpin (k. 2013) Trio Pönttöpäät valokuvassa
Alla upea työ kyntäjästä. Valitan, mutta tekijä meni minulta ohi. Kuvannut Veli Granö.
Näyttelyssä on paljon Veli Granön kuvia eri teoksista ja taiteilijoista. Ymmärrettävää on, ettei isoja töitä voida siirrellä esille tuotaviksi. Granö on kerännyt mitattavasti talteen eri taiteilijoiden töitä ja heidän haastattelujaan.
Rikhard Koiviston (1912-1983) paratiisi-sarjasta ErikUddströmin kuva. Koiviston materiaalina puu maalattuna.
Väinö Ylèn (1903-2000). Pienet veistokset maalattua betonia.
Keräsin tähän vain pienen hipaisun verran suosikkejani ja jätin tietoisesti pois maalaukset. On mahtavaa, että tämä "kansantaide" on saatu esille ja myös kartoitettua. Suomessa on paljon taitajia ja tekijöitä, on mielenkiintoista nähdä myös minkälaisia ihmisiä teosten takana on.
Ilmari Salminen (1929-2008) kotitalossaan
Tutustu www.itenet.fi