perjantai 28. huhtikuuta 2017

Opiston näyttely

Piipahdin Riihimäen Kansalaisopiston näyttelyssä. Ilokseni huomasin, että tämän vuoden tarjonta on paljon runsaampi ja monipuolisempi kuin esim. viime vuonna. Niukkuus rahoissa eikä oppituntien vähyys näkynyt.

Tämän vuoden suurin hitti on suurta huomiota herättänyt Justiina-kello. Monivuotinen (n. 40v) opettaja Jorma Holmroos sanoo paikallislehden haastattelussa, että kellon valmistuminen on alan sensaatio. Näitä Justiinoita löytyy Suomesta vain muutama.
Tekijä Juhani Koivulahti kertoo, että kellon suurin haaste oli käsien liitoskohdat ja kengät. Kellon malli lienee 1700-luvun lopun Pohjanmaalta. Kellon koristeissa on paljon symbooleita, jotka liittyvät kristinuskoon Mm. pääkoristeessa on kolme pikaria, jotka viitannevat ehtoolliseen.


Kelloja ihastellessamme paikalle saapui nuori nainen, joka kertoi, että tuo oikean puoleinen kello on hänen tekemä. Itse on rakentanut kellon rungon, kaivertanut puukuvion, maalannut vanhan perinteisen mallin mukaan kuviot jne. Nainen tekijänä ja vielä kovin nuori, olin aivan ihmeissäni ja ällistyneenä, joten nimensäkin  meni siinä ohi. Hän kertoi, että kolme vuotta meni kelloa tehdessä ja se tulisi isälleen 60-vuotislahjaksi. Kurssilla oli ollut jopa neljä naista. Yksi tekijä tavattiin myös ja hän kertoi tehneensä kelloaan 7 vuotta!

Tänä vuonna mosaiikkikurssi oli valmistanut hienoja kukkapylväitä. Huomaa tuo hienoa hienompi kastelukannu ikkunalla! Kannu näkyi olevan kierrätyskannu, joka päällystetty.
 Ja kynttilänjalkakin syntyi tai kynttilän kenkä.
Alla oleva mosaiikkipallo lienee alkujaan lampun kupu mikä kierrätysmateriaalia. Hieno lopputulos ja hieno esim. puutarhaan koristeeksi.

Kuulin, että nypläys olisi taas nousemassa suosikkien joukkoon. Samoin kudontakurssit ovat täyttyneet pikavauhtia. Nuorin mattokurssille osallistuja taisi olla 20v.

Käpyily myös on innostanut monia ja upeita töitä olikin esillä monia.

Kudontakurssien upeita pellavapyyhkeitä ja peitteitä oli paljon esillä. Mutta olen unohtanut kuvaamisen kun niitä ihastelin. Yksi kuva sentään tuli otettua:
Tilkkuilijat olivat pitäytyneet melko perinteisissä malleissa. Tässä muutama työ.

Vielä yksi suosikkini. Nuorten tekijöiden taidekurssilla valmistuneita eläimiä:
Aivan upeita. En tiedä, mikä on näiden töiden tarinat, ja olisikin ollut kiva kuulla minkä ikäiset ovat tekijöinä jne.

Kuvanveistosato oli melko vaatimaton tänä vuonna. Miksi näin, ei ole tiedossa, mutta aikaisempina vuosina teokset ovat olleet todella hienoja ja näyttäviä.
Tekijä Matti Kivinen, pitkän linjan harrastaja.