perjantai 8. maaliskuuta 2019

Mystiikkaa pelargonien kasvatuksessa

Monesti olen kuullut puhuttavan kuunkierron vaikutuksesta kasvien kasvatuksessa, mutta yhtä monesti ohittanut aiheen vähän kuin menneen talven höpinänä. Kyllähän pelargonit kukkivat ja kasvoivat, vaikka ei tiedetty kuun asennosta yhtään mitään. Toisaalta vanhakansa oli viisas ja tiesivät paljon.

Pistäydyin tutulla puutarhalla, missä tuli puheeksi kuun vaikutukset kasveihin, kun valitin, että epätoivoiset yritykseni idättää ei onnistu. Kertoivat, että juuri nyt olisi suotuisa kuun hetki idättää ja kasvattaa pistokkaita. Toki tiesin, että Matin päivän tienoilla on paras pistokkaitten ottoaika, mutta että kuukin.

Yläkuun aikaan kuun voima suuntautuu ylöspäin ja nestevirtaus kasveissa voimistuu, alkaa paras kylvöaika (näin sanoo tarhuri.fi). Ja mieluiten aamulla, jolloin kuun vaikutus on voimakasta. Uusi kuu eli yläkuu alkoi eilen 7.3.19 ja heti aamulla kylvin pelargonin siemenet. 8.3.19 en ollut uskoa silmiäni!! Katso kuvaa, monet siemenet itivät yhdessä yössä!


Onko tämä kuunkierron taikaa vai sattumaa, en tiedä. Haluaisin uskoa, että kuu sen teki. 

Minulle uusi mysteeri on ollut myös pajun käyttö pistokkaitten juurruttamisessa. Ensin Strömsössä siitä kerrottiin ja lisää juttua on ollut kovasti puutarharyhmissä facebookissa. 

Tietysti kokeilemaan. Ja totta on, pakko uskoa. 
Laitoin pistokkaan pajunoksien kanssa veteen ja jo muutamassa päivässä pistokkaassa oli juuret. Selvästi nopeammin tuli kuin ilman pajua. Pajussa on aineita, mitkä liukenee veteen ja kiihdyttää juurtumista.

Tuosta kuunkierrosta olisi kiva kuulla kokemuksistanne. Toimiiko miten ja kuinka toimien?

HYVÄÄ NAISTEN PÄIVÄÄ!!

10 kommenttia:

  1. Kyllä se kuu vaikuttaa eikä se ole edes mystiikkaa (olen koulutukseltani fyysikko). Kaikkien kappaleiden välillä vallitsee vetovoima (Newtonin laki) ja kun kyseessä ovat taivaankappaleet, niiden koosta johtuen voimat ovat myös suuret. Tuo pajujuttu on minulle uusi, mutta ihan järkeen käypä. Hyviä kasvun ihmeitä sinulle!

    VastaaPoista
  2. Asun maalla ja kylvötöihin katsellaan kuun kasvua, milloin on parasta istuttaa. Kyllä kuulla on voimaa, mietipä meriveden nousua ja laskua. Paju auttaa juurtumaan, luonnollista mutta sen puutteessa vähän aspiriinia. Kiva seurata pelargoniesi kasvua, täällä välimerellä minullakin monta ruukkua. Aurinkoista naisten päivää meille. Irmeli

    VastaaPoista
  3. Kyllä vanha kansa tietää, usko vaan!!:)

    VastaaPoista
  4. Paju,ja KUUN-KIERTO!:)
    niitä vanhoja asioita! ,uusin painoksin tuotu esille:),hyvä niin:))
    Hyvää naistenpäivää!!

    VastaaPoista
  5. Oho..minä en tuollaisesta kuun vaikutuksesta ollutkaan ennen kuullut! Ihanaa naistenpäivän iltaa ja mukavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
  6. Tuo on uutta ja ihmeellistä. Kuunkierrolla on näköjään muutakin vaikutusta kuin valvottaminen täydenkuun aikaan.

    VastaaPoista
  7. Toki uskon kuun vaikutukseen. Istutin ensimmäiset simenet väärään aikaa eikä mikään itänyt. Täytyy laittaa nyt uudestaa siemeniä multtiin jos onnistaisi paremmin. Tuo pajuniksi onkin minulle uusi, täytnee testata.

    VastaaPoista
  8. Hyviä niksejä, kohta pelargonit rehottaa!
    Olipa ihania balleriinoja edellisessä postauksessa ♥ ♥ ♥

    VastaaPoista
  9. Kuunkierrosta en tiedä enkä pajunkäytöstä, mutta varmasti pitävät paikkansa, kun asiantuntijat niin sanovat ja ovat kokeilleet. Mielenkiintoista kuitenkin kuulla sinun kokeiluistasi asiassa.

    VastaaPoista
  10. Kuunkierrosta olen kuullut, mutta nuo pajunoksat ovat ihan uutta. Nopeasti sinulla kuitenkin siemenet iti.

    VastaaPoista