perjantai 28. huhtikuuta 2017

Opiston näyttely

Piipahdin Riihimäen Kansalaisopiston näyttelyssä. Ilokseni huomasin, että tämän vuoden tarjonta on paljon runsaampi ja monipuolisempi kuin esim. viime vuonna. Niukkuus rahoissa eikä oppituntien vähyys näkynyt.

Tämän vuoden suurin hitti on suurta huomiota herättänyt Justiina-kello. Monivuotinen (n. 40v) opettaja Jorma Holmroos sanoo paikallislehden haastattelussa, että kellon valmistuminen on alan sensaatio. Näitä Justiinoita löytyy Suomesta vain muutama.
Tekijä Juhani Koivulahti kertoo, että kellon suurin haaste oli käsien liitoskohdat ja kengät. Kellon malli lienee 1700-luvun lopun Pohjanmaalta. Kellon koristeissa on paljon symbooleita, jotka liittyvät kristinuskoon Mm. pääkoristeessa on kolme pikaria, jotka viitannevat ehtoolliseen.


Kelloja ihastellessamme paikalle saapui nuori nainen, joka kertoi, että tuo oikean puoleinen kello on hänen tekemä. Itse on rakentanut kellon rungon, kaivertanut puukuvion, maalannut vanhan perinteisen mallin mukaan kuviot jne. Nainen tekijänä ja vielä kovin nuori, olin aivan ihmeissäni ja ällistyneenä, joten nimensäkin  meni siinä ohi. Hän kertoi, että kolme vuotta meni kelloa tehdessä ja se tulisi isälleen 60-vuotislahjaksi. Kurssilla oli ollut jopa neljä naista. Yksi tekijä tavattiin myös ja hän kertoi tehneensä kelloaan 7 vuotta!

Tänä vuonna mosaiikkikurssi oli valmistanut hienoja kukkapylväitä. Huomaa tuo hienoa hienompi kastelukannu ikkunalla! Kannu näkyi olevan kierrätyskannu, joka päällystetty.
 Ja kynttilänjalkakin syntyi tai kynttilän kenkä.
Alla oleva mosaiikkipallo lienee alkujaan lampun kupu mikä kierrätysmateriaalia. Hieno lopputulos ja hieno esim. puutarhaan koristeeksi.

Kuulin, että nypläys olisi taas nousemassa suosikkien joukkoon. Samoin kudontakurssit ovat täyttyneet pikavauhtia. Nuorin mattokurssille osallistuja taisi olla 20v.

Käpyily myös on innostanut monia ja upeita töitä olikin esillä monia.

Kudontakurssien upeita pellavapyyhkeitä ja peitteitä oli paljon esillä. Mutta olen unohtanut kuvaamisen kun niitä ihastelin. Yksi kuva sentään tuli otettua:
Tilkkuilijat olivat pitäytyneet melko perinteisissä malleissa. Tässä muutama työ.

Vielä yksi suosikkini. Nuorten tekijöiden taidekurssilla valmistuneita eläimiä:
Aivan upeita. En tiedä, mikä on näiden töiden tarinat, ja olisikin ollut kiva kuulla minkä ikäiset ovat tekijöinä jne.

Kuvanveistosato oli melko vaatimaton tänä vuonna. Miksi näin, ei ole tiedossa, mutta aikaisempina vuosina teokset ovat olleet todella hienoja ja näyttäviä.
Tekijä Matti Kivinen, pitkän linjan harrastaja.


13 kommenttia:

 1. Kiitos kuvista:) Kylläpä on monenlaista kivaa valmistunut. Tykkään erityisesti kelloista, kynttiläkengästä ja eläimistä:)

  VastaaPoista
 2. Upeita esineitä on valmistunut opistollasi. Kellot ovat hienoja ja Justiina todella hauska. Oikeastaan hauskaa että eri vuosina eri ryhmät pääsevät loistamaan. Kivaa nähdä, että käpyilyä harrastetaan. En ole moneen vuoteen tehnyt mitään sillä tekniikalla vaikka osaankin ja tarvikkeita ja malleja minulla on runsaasti.

  VastaaPoista
 3. Voi hyvät hyttyrät, on teillä siellä taitavaa porukkaa. Aivan uskomattoman hienoja nuo kellot, en ole tuommoisista edes kuvaa ennen nähnyt. Mosaiikki töissäkin uusia hienoja ideoita ja nuorten työt niin hauskoja. Meillä oli tänä vuonna niin mitättömän vähän töitä näyttelyssä, etten viitsinyt edes kuvia ottaa.

  VastaaPoista
 4. Onpa hauska tuo Justiina kello, en ole nähnyt koskaan! Upeita töitä on näyttelyssä.
  Pitsin nypläystä olen joskus harrastanut ja kaikki tykötarpeet ovat jossain pakattuna talteen.
  Kiva kun jaoit kuvia näyttelystä meillekin, niitä on aina kiva katsella:)

  VastaaPoista
 5. Ompa ollut kiva näyttely reissu. Ovat olleet osaavia ja paljon kaunista tehneet. Upeita olivat kellot ja erikoisiakin. Vertaan meidän tavallisiin ero on valtava. Siellä etelä-Suomessa ovat kovasti nuoretkin mukana harrastamassa. Meillä täällä kaikki kertoo kun nuoria ei ole jurikaan tulossa harrastamaan.
  Nuo opistojen näyttelyt ovat sellaisia idean saanti matkoja ja nautinto siitä kun osaajia on monenlaista.

  VastaaPoista
 6. Opistolla on muutamia nuoria opettajia, jotka tuovat uusia raikkaita ideoita tunneilleen. Nuorilla on avarampi näkemys kädentaidoista tänä päivänä ja tietysti tämä taas vetää nuoria harrastajia mukaan. Luulen, että siinä on onnistumisen salaisuus.

  VastaaPoista
 7. Kiitos, että jaoit näyttelytöitä lukijoille. Näyttelyistä saa aina uusia ideoita, ettei pyörittele aina samoja malleja ja materiaaleja. Justiina-kello on erikoinen, kaikki kellot upeita. Mosaiikki on taas muodissa.

  VastaaPoista
 8. Todella hienoja töitä. Nuo eläimet taitavat olla pieniä jakkaroita, onpa hauska idea!

  VastaaPoista
 9. Olipa todella upeita töitä! Uskomattoman ihania nuo Justiina-kellot!

  Lämpimät onnitteluni Sinulle :D :D :D

  VastaaPoista
 10. Aivan upeita töitä! Justiina-kello on hauska ja melkoinen taidonnäyte1

  VastaaPoista
 11. Onpa huikeita töitä. Kyllä käsityöt ovat kunniassaan.Olisipa kiva tuollainen Justiinakello.

  VastaaPoista
 12. Riihimäki onkin tuttu paikka, olen siellä asunut. Ihana ja monipuolinen näyttely on ollut. Tuollaisen kellon tekeminen on kunnioitettava suoritus. Mosaiikkityöt ovat myös upeita : )

  VastaaPoista