sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Ryijynäyttelyssä

Pienessä galleriassamme on heinäkuun ajan ollut esillä yhden suvun ryijyistä näyttely. Hienoja töitä eri ajoilta ja säilyneet erittäin hyvin ryijyn suosion laskuista huolimatta. Olen kerännyt tähän hienosta näyttelystä poimimiani tietoja ja myös kokoojan kertomusta niistä ryijyistä, joista erityisesti pidin.

Ensimmäiseksi 1800-luvulla kasviväreillä värjätyistä langoista tehty ryijy, mikä ihmeen hyvin säilyttänyt värinsä tähän asti.


Alla olevat vasemmalta Kuohujen kukkasen, Pihapihlaja ovat 1980-lukulaisia ja olivat suosittuja malleja. Simpukka 1970-luvulta.


Joutsen 1900-luvun alusta on mielenkiintoinen. Se löytyi ostetun vanhan talon ullakolta ja tarinansa siten tuntematon. Aivan ihana nostalginen tunnelma ja hienosti toteutettu ilmeisesti ryijyneulalla pistellen. (Kulma käännetty, jotta tekotapa näkyisi). Ehdoton suosikkini.


Maamiehen ryijy vasemmalla tehty 1937 ja oikealla sama tehtynä 2005. Ryijyn synnystä on kirjatietojen mukaan kaksi tarinaa. Toinen kertoo, että ryijyn olisi suunnitellut Lauri Murtomaa (sittemmin kansanedustaja ja sosiaaliministeri) junamatkalla. Hän oli tarjonnut ryijyä Neovius-nimiselle yhtiölle, joka ei ottanut sitä, koska se on liian "maatiainen" ja väritkin synkät. Toisen tarinan mukaan suunnittelija olisi A.W. Raitio joka olisi suunnittellut ryijyn Neoviukselle 1938.


Mustapohjainen Tampereen seudun Ruusuryijy vuodelta 1952. Vaalea pienempi on mahd. 1930-luvulta.


Pikkuryijy on Lapuan Tiistenjoenkylästä 1930-luvulta ja alempi Linnut 1958.


Elämänkukka 1940-luvulta on myös yksi suosittuja malleja.



Tumma ryijy on 1969 tehty neulalla ompelemalla. Oikean puoleinen on moderni 1950-luvun ryijy.


Akseli Gallen-Kallelan suosittu Liekki teonalla. Tekotapa neulalla ommellen, tekijä paikallinen käsityöntaitaja.






16 kommenttia:

  1. Komeita töitä ja työläitäkin tehdä.

    VastaaPoista
  2. Joskus olen miettinyt ryhtyisikö joskus ryijyä värkkäämään, mutta se vaatisi aikaa. Pianhan sitä olisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti ryhtyä, kun aikaa tulee. Isäni teki ompelukoneella ryijyn yleislakon aikaan v. 1956 ja se on minulla tallella.

      Poista
  3. Mä rakastan ryijyjä. Itte en osaa tehdä, mutta onneks anoppini antoi minulle pienen ryijynsä, johon hän on langatkin värjännyt itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä myös, ja olen pitänyt seinällä äidiltä saatua. Tuollainen kasvivärein värjätty on aarre ja kun vielä tunnesidekin, upee juttu.

      Poista
  4. Vanhoissa ryijyissä on oma tunnelmansa...

    omille seinille olen värkkäillyt neljä ihanite suunniteltua ryijyä, joissa ei ole pätkääkään nostalgiaa, vaan aiheena peikot ja punaiset puut janiinedelleen. Niiden tekeminen oli todellista terapiaa.

    VastaaPoista
  5. Komeita vanhoja ryijyjä.

    Mä tein kans muuton blogini kanssa ja kirjoittelen nykyisin osoitteessa: http://ullakkotuunari.blogspot.fi/

    tv. Sarsan Puuhailujen Sarsa

    VastaaPoista
  6. Äidilläni oli tuollainen kuin toiseksi ylimmässä kuvassa on keskellä. Olikohan nimi pihapihlaja ?

    Vaikealta tuntuu uusi blogi :(

    VastaaPoista
  7. Kauniita ryijyjä. Minä olen yhden ryijyn tehnyt tyttärelleni ommellen, malli itsekeksitty. Toiseen olisi pohjakangaskin valmiina, mutta malli puuttuu. Itselläni on tuollainen Tampereen ryijyn tyylinen musta kukikas. Se vaan on Äidilläni säilytyksessä. Ihaninta olisi tehdä ryijy itsevärjätyistä langoista... Siinä oliskin haastetta kerrakseen.

    VastaaPoista
  8. Ihania ryijyä.Ryijyn tekeminen on oikeaa väriterapiaa.Olen kutonut kangaspuissa kaksi ryijyä.Valitettavasti niitä ei näy blogissa,ennenkuin laitan kuvat uudelleen.

    VastaaPoista
  9. Hei
    äidilläni on tuo tummanpunainen 1969 tehty ryijy, joka on tässä
    sinulla yllä kahdeksantena. Osaatko kertoa, kenen design se on ja onko se arvokaskin?
    terv Auli

    VastaaPoista
  10. Hienoja ryijyjä. Minullaon tuo Tampereen ryijyn tyylinen. Mammani peruja. Olen itse tehnyt ompelemalla yhden ryijyn. Toiseenkin olisi pohja ja lankojakin varattuna ... malli vaan hakusessa.

    VastaaPoista
  11. Oletko varma, että tuossa maamiehen ryijyssä on vuosiluku 1937, minun mielestäni se on 1939?

    VastaaPoista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  13. Minulla on samanlainen kun tuo joutsen ryijy, liekkö tehdas tekoinen vai on ihmiset itse näitä mallin mukaan tehneet.

    VastaaPoista