torstai 1. heinäkuuta 2021

Luonnonkasveilla värjäystä

 

Kuukausi hurahti nopeasti ja hellettä riittänyt. En ole juurikaan käsitöihin ehtinyt, mutta sukkia ja jotain pientä olen askarrellut.

Facebookissa jouduin melkein kuin vahingossa värikilta-luonnonvärjärit -sivuille ja heti innostuin kokeilemaan. Olen joskus lapsena mummun luona kokeillut Mäkikuismalla värjäystä. Mummu opasti ja kertoi, kuinka hän omien lampaiden villat kehräsi langaksi ja värjäsi luonnonväreillä. Langasta tein koiralleni villatakin-tapaisen.


Tästä aloitin. Lupiinit jo melkein kukkineet, mutta löytyihän niitä yhteen värjäykseen. Sehän olikin ekoteko, hävittää vieraslaji väripataan.


Lupiinit keitin 2 tunnin ajan ja toisessa kattilassa kiehui kuusen murskatut kävyt 3 tuntia. Värit saatiin irtoamaan hyvin.
Hirveän hajuista mössöö lupiinista tuli ja vaikka olin ulkona, niin se haju leijui pitkään. Samoin käpyjen keittämisestä lähti palavan pihkan ja mullan pistävä haju.

Tässä päivän tuotokset vasemmalta:
- kaupasta sain sipulinkuoria ja lanka valkoinen
- vihreä lupiinilla harmaaseen lankaan
.  kaksi seuraavaa kuusen kävyillä valkoinen ja harmaa lanka
.  5. ja 6- vyyhti nokkosella luonnonvalkonen ja beige lanka

Huomaan, että kone vääristää värejä. Ovat paljon kirkkaampia luonnossa.





9 kommenttia:

  1. Hienoja värejä!!Tykkään kaikaista!! Tuo on varmaankin aika jännää puuhaa kun ei heti tiedä minkä värinen on lopputulos:)

    VastaaPoista
  2. Voi, miten mukavaa puuhaa lankojen värjäys onkaan. En ole tehnyt sitä vuosiin, koska villanpöly aiheuttaa allergiaa. Käytitkö jotain puretusainetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puretin alunalla ja viinikivellä. Alunan saaminen olikin oma lukunsa. Kahden kaupungin apteekeissa ei ollut
      Tetrin nettikaupasta sitten sain.

      Poista
  3. Todella kauniita värejä! Olipa hyvä käyttö lupiineille.

    VastaaPoista
  4. Hienot värit sait, kauniita! Olen joskus värjännyt myös, mutta kankaita. Oikein kivaa puuhaa, pitäisi taas uudestaan tehdä. Hävitin omat lupiinit, mutta tien pientareilla niitä riittää.

    VastaaPoista
  5. Hienot värit minulle kaikki mieleen.

    VastaaPoista
  6. Tuota hommaa olisikin mukava kokeilla, mutta pitäisi olla joku kokenut vieressä neuvomassa. Jätän koko homman siis sinulle jolta se näkyy onnistuvan. 😊

    VastaaPoista